Вашият смартфон скоро може да се захранва от звукови вълни

Писнало Ви е батерията на смартфона да пада в най-неподходящия момент? Очевидно не сте били единствените, които са се оплакали от такова нещо, поради което инженери от Технологичния институт на щата Джорджия са се заели да открият начин, по който да превърнат „прахосаната“ звукова енергия в електричество.

 

Екипът от нанотехнолози зад това откритие се надява, че то скоро ще може да се използва за зареждане на смартфони, използвайки нищо друго освен шума около Вас.

 

Учените считат, че в този шум – от звуците на преминаващите автомобили до бърборенето на хората от тълпата – в момента се прахосва, докато всъщност може да се използва, за да генерира енергия.

 

Използвайки инсталация, която включва лазер, медни проводници и тефлонов материал, учените събират вибрациите от звуковите вълни и ги обработват, за да генерират малко количество статична енергия. На този етап количеството наистина е пренебрежимо – 121 миливата на квадратен метър при звуково налягане от 117dB. Учените обаче са категорични, че изследването им е важна крачка към откриването на по-ефективни начини за зареждане на батериите.

 

По-рано този месец учени от Станфорд пък демонстрираха прототип на мобилна батерия, която може да се зареди само за една минута. Тя е изработена от алуминий и не е толкова нестабилна, колкото разпространените в момента литиево-йониеви батерии.

 

Все още обаче не е ясно кога точно можем да очакваме и двете технологии в комерсиални продукти.

 

Sony показа официално новия топ модел Xperia Z4

Леко изненадващо и без особени фанфари, Sony обяви официално новия си флагман Xperia Z4 на специално събитие в Япония.

 

Подобно на Z4 Tablet, който видяхме миналия месец на Mobile World Congress 2015, новият Xperia Z4 не е кардинално различен от предходния Xperia Z3 от миналата есен.

 

Апаратът с дебелина 6.9 милиметра и тегло 144 грама има корпус от метал и стъкло, който не се отделя от установените от Sony дизайнерски традиции на серията Xperia. Дисплеят му е 5.2-инчов LCD екран с резолюция 1080р, а батерията – относително голяма с капацитет от 2,930mAh. Sony Xperia Z4 работи с новия процесор Snapdragon 810 и разполага с 3GB RAM памет.

 

Предвиденото място за съхранение е 32GB със задължителната опция да microSD карта, която да го увеличи допълнително.

 

Подобно на други модели от серията Xperia, новият Xperia Z4 е водо- и прахоустойчив. За разлика от предния Xperia Z3 обаче, поне засега не е обявена по-малката Compact версия.

 

Апаратът работи с актуалната версия на Android 5.0.

 

Sony Xperia Z4 ще излезе в Япония това лято в четири цветови разновидности. Компанията засега не дава информация кога ще предложи апарата на останалите пазари.

 

AMD се надява, че Windows 10 ще даде тласък на РС пазара през 2015 г.

Изпълнителната директорка на Advanced Micro Devices Лиса Су изрази надеждата си, че появата на новата операционна система на Microsoft по-късно тази година ще има силно положително влияние върху пазара на настолни и преносими компютри.

 

Според нея, РС пазарът си остава непредвидим и ще продължи да бъде такъв поне през първата половина на годината. След това обаче, премиерата на Windows 10 ще промени нещата.

 

„Трудно е да предвидим кога пазарът ще се нормализира, но се приготвяме за значително по-добра втора половина на годината, когато десктопите и лаптопите с Windows 10 ще започнат да се появяват на пазара“, изтъкна Су.

 

Windows 10 трябва да стане достъпна през лятото за потребителите в 190 държави и ще има версии на 111 езика. Microsoft обяви новата си операционна система през септември миналата година.

 

„Всички ние се надяваме, че пускането на Windows 10 ще бъде сериозен стимул за пазара“, изразява увереността си шефката на AMD.

 

Оглавяваната от нея компания обяви по-ниски от очакваните приходи за първото тримесечие на годината – вместо 1.05 милиарда, колкото предричаха анализаторите, AMD регистрира 1.03 милиарда долара приходи. Компанията е вторият най-голям производител на РС процесори в света и един от двамата големи производители на видео карти. Освен това, нейни чипове се намират в новите конзоли PS4 и XBOX One.

 

„Имаме значителен технологичен капацитет и IP, за да стъпим здраво на пазара“, завършва Су.

 

ASUS обяви ултракомпактния геймърски десктоп ROG GR6

С появата на платформи като Steam и Origin, РС геймингът набира сериозна скорост и след като софтуерът вече е изпипан, идва ред на производителите на хардуер, които да се включат в новата тенденция за стилни и компактни геймърски компютри.

 

Поредното предложение в тази насока идва от ASUS, чието геймърско подразделение Republic of Gamers обяви новия ултракомпактен геймърски десктор ROG GR6.

 

 

Зад това име се крие доста добър компютър с много компактни размери, създаден преди всичко с мисъл за почитателите на копютърните игри. Според ASUS, основните фактори, които са взети предвид при дизайна на машината, са нейният опростен характер и лесната ѝ употреба. В изключително малкото шаси са побрани пето поколение процесор Intel Core i5, 8GB DDR3 RAM памет (с опция за ъпгрейд до 16GB)и видео карта NVIDIA GeForce GTX 960M. Въпреки, че това не е върхът на десктоп хардуера, техническите характеристики със сигурност са от много високо ниво. Освен това компанията е положила усилия и при дизайна на самата кутия, за да предостави много добър звук, както и ефективна охлаждаща система.

 

Компютърът работи с Windows 8.1, а Steam Big Picture Launcher е предварително зареден. ASUS предлага и внушителните 100GB място за съхранение в своята облачна услуга WebStorage, както и абонамент за HomeCloud, за да имате достъп до ROG GR6 отвсякъде.

 

За удоволствие на геймърите, в комплекта влизат още мишката ROG Gladius и механичната клавиатура М801. Специално мишката заслужава особено внимание, тъй като има 6400DPI оптичен сензор.

 

При всичките тези технически характеристики, единственото нещо, което все още не се знае, е цената на ROG GR6.

 

Появата на умни дронове може да стане още тази година

В последните няколко години технологията за разработване на дронове се разви със светкавични темпове, но едно нещо все още не може да се отрече – те все още не са умни и това създава поредица от ограничения, най-малкото от които е, че е задължително човекът, който маневрира машината да я държи под око непрекъснато, за да избегне сблъсъци.

 

Благодарение на пробив в създаването на изкуствени нервни мрежи това може да се промени съвсем скоро.

 

Американската компания Bio Inspired Technologies е на път да създаде алтернатива на биологичен мозък, който да се използва при дроновете. За целта компанията ползва резистори, които са свързани подобно на невроните в мозъка и това на свой ред позволява на системите с чипове да разпознават и „запомнят“ обекти като облаци, птици, сгради, кули и други дронове. Освен това, летящите машини ще могат да използват камера, за да преценяват разстоянието, на което се намират от тях.

 

„Обекти като други дронове или самолети могат да се каталогизират в най-общ смисъл. Системата вече не само ще може да лети автономно, но и ще установява разликата отвисоко между предмети, които се намират на земята“, обяснява изпълнителният директор на Bio Inspired Тери Гафрън.

 

По този начин дроновете ще могат да планират в движение промени в маршрутите си.

 

Приложението на умните дронове може да бъде като ново поколение машини за доставки на стоки, подобни на дроновете на Amazon, в земеделието, промишлеността и, разбира се, военното дело. Компанията се надява, че първите прототипи с технологията ще бъдат готови за полет още преди края на тази година.

 

Toshiba отбелязва 30 години от пускането на първия в света лаптоп

През април 1985 г. Toshiba лансира първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100, който проправя пътя към развитието на преносимите компютри такива, каквито ги познаваме днес – неизменна част от нашето ежедневие.

 

До средата на 80-те години свободата да разполагаш с компютърно устройство, което позволява да работим или да се забавляваме навън, се ограничаваше до рамките на фантазиите и киното. Точно пред 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри – иновация, която поставя началото на един нов свят на мобилност.

 

С лансирането на първия в света лаптоп за масовия пазар – моделът T1100 през април 1985 г., Toshiba дава старта на истинския бум на компютърните технологии.

 

 

Любопитни ли сте какво е предлагало това чудо на техниката в онези времена? От днешна гледна точка – нищо специално. За онова време обаче, производителността на T1100 с Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11 – всъщност е било цяло произведение на изкуството.

 

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен монохромен LCD дисплей с резолюция 640×200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг в сравнение с тежките настолни машини от онова време.

 

Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност „resume“, позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път. Също така, първият лаптоп от Toshiba носи със себе си иновации и технологични решения, които индустрията използва 25 години по-късно за целите на по-високата мобилност. Някои от съвременните ултра преносими устройства като нетбуци и таблети също нямат традиционен твърд диск за съхранение на информацията и в този смисъл индустрията прави стъпка назад в бъдещето, започната от Toshiba преди три десетилетия.

 

 

Тази технологична иновация на пазара на преносими компютри запалва искрата на инженерната, дизайнерска и маркетингова креативност в индустрията. Пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики, като само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела най-вече в Европа.

 

Година по-късно Toshiba представя T3100 с вграден хард диск и захранван от процесор с производителност, налична при премиум настолните компютри. Базирайки се на тези постижения, Toshiba продължава да разширява своето портфолио от преносими компютри, окуражавайки развитието на свързани компоненти и оборудване за портативни устройства и в крайна сметка допринася в значителна степен за развитието на информационното общество.

 

„Тридесет години са достатъчно дълъг период, през който лаптопите заеха своето заслужено място във всеки съвременен дом и станаха неизменна част от дейността на всяка компания. Въпреки настъпилите промени и иновации за това време, оригиналната концепция на лаптопа не се е променила съществено и запазва своята изначална идея – да предоставя на потребителите свобода и мобилност, които позволяват на технологиите да се адаптират към техния начин на живот“, коментира Данко Иванов, мениджър „Цифрови продукти и услуги“ Toshiba Europe GmbH за България.

 

До няколко години половината от печалби на Acer може да идват от облачни услуги

Тайванската компания Acer очаква през следващите няколко години да настъпи сериозна трансформация в начина, по който тя реализира своите приходи.

 

Според нейния основател Стан Ших, в период между 3 и 5 години се очаква голям бум в развитието на т.нар. ВYOC (Bring your own cloud) бизнес, който съответно може да носи над 50 процента от приходите на Acer.

 

„Имайки предвид, че в момента сме петият най-голям производител на компютри в света, РС бизнесът на Acer отговаря за над 90 процента от приходите и печалбите ни. В близко бъдеще обаче очакваме стабилно повишаване на дела на облачните услуги“, казва Шин.

 

„Прогнозата ни е, че година и половина, след като BYOC започне да носи печалби, техният дял ще възлиза на 10 процента от общите печалби. След това най-много до 5 години облачните услуги имат потенциала да носят повече от половината ни печалби“.

 

Основателят на компанията обаче е категоричен, че това по никакъв начин няма да стане за сметка на изоставяне на РС бизнеса и Acer ще поддържа неговото ниво на сегашния си капацитет.

 

„Търсенето на BYOC услуги до момента надхвърля възможностите ни и затова трябва допълнително да се развиваме в тази насока. BYOC поддържа както бизнес комуникациите, така и идеята за умния дом и умния автомобил, а също и здравеопазването“, завършва основателят на компанията.

 

LG патентова смартфон, който се увива около китката

LG регистрира патент за нов вид смартфон, който може да се увива около китката, подобно на гривна.

 

Патентът описва един много тънък телефон, който може да се огъва и извива под много голям ъгъл. В този си вид той се прикрепва към истинска гривна на китката, която има заключващ механизъм, държащ смартфона.

 

За съжаление, в описанието на патента няма достатъчно техническа информация така, че не можем да бъдем сигурни доколко реалистична е тази концепция на южнокорейската компания. Както нерядко става при патентите, не е изключено устройството всъщност никога да не види бял свят или поне да не се появи в този си първоначален вид.

 

Това което обаче е интересно е, че патентът е ясен опит от страна на LG да потърси начин да свърже смартфони с носимите технологии. Ако компанията успее да създаде устройство, което изпълнява функциите и на смартфон, и на носима джаджа, това може както да спести доста пари на потребителите, така и да постави край на своеобразното съперничество между тези две технологии.

 

Специално за LG това няма да бъде първият път, когато компанията се занимава с огъващи се дисплеи. Тя вече използва тази иновация в своя нов смартфон LG G Flex 2. В края на миналата година LG обяви и планове да работи за създаването на още по-здрави и гъвкави дисплеи, които ще имат по-голямо практично приложение.

 

Хуманоиден робот на Toshiba започва работа в голям магазин в Токио

Toshiba е на път да промени начина, по който роботите участват пълноценно в ежедневния живот, след като компанията обяви, че ще постави свой хуманоиден робот в един от най-големите универсални магазини в Токио.

 

Наречен Аико Чихира, роботът има вид на жена и може да общува с клиентите както на японски, така и с жестове. Той ще бъде поставен на едно от гишетата на магазина, за да помага на гостите в търсенето на продукти.

 

Роботът е създаден с идеята да прилича, говори и движи по начин, който максимално наподобява човешко поведение. Аико може да мига, да се покланя и когато говори, устните се движат по съвсем естествен начин. Лицето му е програмирано да пресъздава поредица от човешки изражения. Toshiba описва андроида като „приятелски настроена млада жена“, която може да отвръща на поздрави, да отговаря на въпроси и да дава обяснения.

 

Досега роботът бе показван по време на различни изложения и технически конференции, но това е първият път, когато ще бъде поставен в реална ситуация и ще общува с живи хора. Андроидът бе обявен за пръв път на Ceatec 2014 в Япония.

 

Cyanogen и Microsoft сключиха стратегическо партньорство

Известната със своя едноименен Android ром компания Cyanogen ще започне да го предлага с предварително заредени приложения на Microsoft.

 

Това е възможно благодарение на ново „стратегическо партньорство“, което не е изключено да се развие и отвъд споделянето на мобилни приложения.

 

За момента известни програми като Skype, OneDrive, OneNote, Outlook, Bing и Microsoft Office ще бъдат поставяни предварително във всички версии на Cyanogen OS. Microsoft поясни още, че ще стартира създаването на „пълна интеграция“ за своите приложения под тази Android разновидност, което означава, че всички те ще могат да работят свързани помежду си в рамките на платформата.

 

„Искаме да предоставим нашите приложения на всеки един потребител и да дадем възможност на хората да ги използват пълноценно във всички аспекти на ежедневието. Това партньорство с Cyanogen представлява поредната важна крачка към реализирането на амбицията ни“, казва изпълнителният вицепрезидент на Microsoft Пеги Джонсън.

 

Наскоро Microsoft дори закупи малък дял от Cyanogen така, че съвместното им партньорство изглежда като естествено продължение на близките им отношения. Освен това, подобен ход е от голямо значение за Cyanogen, тъй като компанията напоследък се опитва да изгради нов и по-делови имидж, който да я разграничи от досегашния ѝ образ на колектив от хакери и модъри. В тази връзка, Cyanogen наскоро сключи подобно партньорство с Qualcomm и смени логото си.

 

„Хората по цял свят използват операционната система на Cyanogen и популярните услуги на Microsoft, за да работят пълноценно със своите мобилни устройства“, добавя изпълнителният директор на Cyanogen Кърт МакМастър.