Вашият смартфон скоро може да се захранва от звукови вълни

Писнало Ви е батерията на смартфона да пада в най-неподходящия момент? Очевидно не сте били единствените, които са се оплакали от такова нещо, поради което инженери от Технологичния институт на щата Джорджия са се заели да открият начин, по който да превърнат „прахосаната“ звукова енергия в електричество.

 

Екипът от нанотехнолози зад това откритие се надява, че то скоро ще може да се използва за зареждане на смартфони, използвайки нищо друго освен шума около Вас.

 

Учените считат, че в този шум – от звуците на преминаващите автомобили до бърборенето на хората от тълпата – в момента се прахосва, докато всъщност може да се използва, за да генерира енергия.

 

Използвайки инсталация, която включва лазер, медни проводници и тефлонов материал, учените събират вибрациите от звуковите вълни и ги обработват, за да генерират малко количество статична енергия. На този етап количеството наистина е пренебрежимо – 121 миливата на квадратен метър при звуково налягане от 117dB. Учените обаче са категорични, че изследването им е важна крачка към откриването на по-ефективни начини за зареждане на батериите.

 

По-рано този месец учени от Станфорд пък демонстрираха прототип на мобилна батерия, която може да се зареди само за една минута. Тя е изработена от алуминий и не е толкова нестабилна, колкото разпространените в момента литиево-йониеви батерии.

 

Все още обаче не е ясно кога точно можем да очакваме и двете технологии в комерсиални продукти.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!