Известен руски хакер, източил стотици хиляди кредитни карти, чака присъда в САЩ

Руски хакер, пробил защитата на десетки американски компании и източил милиони долари от кредитни карти, очаква произнасяне на присъдата си, след като бе заловен миналото лято на Малдивските острови.

 

Компютърният гений Роман Селезньов в момента е подсъдим в Сиатъл по 40 углавни обвинения за банкови измами, кражба на лични данни, хакване на компютри и др. Руснакът успяваше да се изплъзне на американските служби в продължение на повече от десетилетие. Тъй като между Руската федерация и Съединените щати няма спогодба за екстрадиция, той не бе заплашен, докато успее да остане на руска територия.

 

30-годишният Роман, който е син на известния руски законодател Валери Селезньов, е откраднал над 200 000 кредитни карти и бе известен с псевдонима Track2. Атаките са извършени за периода 2009 – 2011 г. и са нанесли финансови щети за милиони долари на американски компании. Освен това, властите подозират, че ударите на руснака са предвестник на големите атаки срещу Neiman Marcus и Target.

 

През това време Роман се забавлява с луксозни коли, купува си имения и посещава екзотични дестинации като Малдивите. Там той отсяда в хотел, където нощувката струва 1470 долара, на една от тези екскурзии се оказва и последна за него.

 

 

С подкрепата на местната полиция, американските „Сикрет сървис“ успяват да идентифицират, проследят и заловят Селезньов точно преди да се качи на борда на самолета. Така вместо на полет за Русия, хакерът се оказва качен на частен самолет, който го отвежда до американска база в Гуам, а оттам в Сиатъл, където сега трябва да отговаря за престъпленията си.

 

Операцията бе заклеймена от руското правителство, което я окачестви като „отвличане“ и като „поредния враждебен акт на САЩ“.

 

Американските власти обаче са категорични в правотата си.

 

„Този важен арест изпраща ясно послание на всички. Въпреки, че международната престъпност не признава граници, дългата ръка на правосъдието ще продължи да преследва престъпниците навсякъде“, казва министърът на вътрешните работи на САЩ Джех Джонсън.

 

Селезньов е заплашен от 30 години затвор само заради банковите кражби и по 10 допълнителни години за всеки от случаите на присвояване на идентичност.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!