Нова батерия за смартфон може да се зарежда само за една минута

Учени създадоха нов вид батерия, която може изцяло да зареди смартфон само за 60 секунди.

 

Това постижение е дело на химици от университета „Станфорд“, което се надяват, че алуминиевата батерия един ден ще замени литиево-йониевите батерии, които в момента се използват в мобилните технологии.

 

Те описват своето откритие като „предлагащо безпрецедентно време за зареждане“ въпреки, че на този етап батерията е само в прототипна фаза.

 

Според учените, алуминиевата батерия е по-безопасна от литиево-йониевата, защото вероятността от запалване е по-малка, а освен това е и по-благоприятна за околната среда.

 

„Разработихме акумулаторна алуминиева батерия, която може да замени съществуващите батерии като алкални и литиево-йониеви, които вредят на околната среда и периодично се самозапалват“, обяснява проф. Ногджи Дай от „Станфорд“, според когото новото изобретение е голям пробив в развитието на батериите.

 

„Нашата нова батерия няма да се запали, дори ако пробиете дупка в нея“, уверява той.

 

„Милиони потребители използват АА и ААА батерии от 1.5V. Нашата акумулаторна алуминиева батерия генерира около 2V, което е по-високо постижение, отколкото някой някога е успявал да реализира с алуминий.

 

Батерията очевидно е и по-издръжлива от своите конкуренти и е способна да изкара повече от 7500 цикъла на презареждане без да загуби нищо от капацитета си. За сравнение, литиево-йониевите батерии имат максимум от 1000 презареждания, преди да започнат да губят от капацитета си.

 

Животът на батериите в момента е основен проблем за повечето производители на мобилни устройства, особено като се има предвид скока в производството на носими технологии. Време за зареждане от една минута със сигурност ще облекчи значително потребителите, за които издръжливостта на батерията вече почти няма да има значение.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!