Появата на умни дронове може да стане още тази година

В последните няколко години технологията за разработване на дронове се разви със светкавични темпове, но едно нещо все още не може да се отрече – те все още не са умни и това създава поредица от ограничения, най-малкото от които е, че е задължително човекът, който маневрира машината да я държи под око непрекъснато, за да избегне сблъсъци.

 

Благодарение на пробив в създаването на изкуствени нервни мрежи това може да се промени съвсем скоро.

 

Американската компания Bio Inspired Technologies е на път да създаде алтернатива на биологичен мозък, който да се използва при дроновете. За целта компанията ползва резистори, които са свързани подобно на невроните в мозъка и това на свой ред позволява на системите с чипове да разпознават и „запомнят“ обекти като облаци, птици, сгради, кули и други дронове. Освен това, летящите машини ще могат да използват камера, за да преценяват разстоянието, на което се намират от тях.

 

„Обекти като други дронове или самолети могат да се каталогизират в най-общ смисъл. Системата вече не само ще може да лети автономно, но и ще установява разликата отвисоко между предмети, които се намират на земята“, обяснява изпълнителният директор на Bio Inspired Тери Гафрън.

 

По този начин дроновете ще могат да планират в движение промени в маршрутите си.

 

Приложението на умните дронове може да бъде като ново поколение машини за доставки на стоки, подобни на дроновете на Amazon, в земеделието, промишлеността и, разбира се, военното дело. Компанията се надява, че първите прототипи с технологията ще бъдат готови за полет още преди края на тази година.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!