Собственици на GTX 970 съдят Nvidia за фалшива реклама на видео картата

Група собственици на видео картата GTX 970 са завели колективен иск срещу Nvidia, обвинявайки производителя за това, че умишлено е завишил възможностите на графичния ускорител и е създал невярна представа за неговата производителност.

 

Страна по делото са над 100 души, които са си купили мощната видео карта, предназначена най-вече за геймъри.

 

Те твърдят, че реалните технически характеристики на продукта са с по-малко VRAM памет, Raster Operating Pipelines и L2 кеш, отколкото това, което Nvidia е изтъкнала в рекламите на картата. Ищците изтъкват, че компанията добре е знаела, че тази карта не е толкова мощна, за колкото е била рекламирана, но това не я е спряло да продължи да я хвали по подвеждащ начин.

 

Ако искът бъде уважен, Nvidia може да се наложи да плати солидна сума на ищците. За миналата година компанията отчете приходи в размер на 4.48 милиарда долара.

 

„Картите GTX 970 са продавани на базата на подвеждащо описание, което твърди, че те работят с 4GB DDR5 VRAM памет“, се казва в заведения иск. Там се твърди още, че вицепрезидентът по инженерната дейност на Nvidia Джона Албън е признал, че картата няма толкова памет, но рекламите не са се променили.

 

Искът идва скоро след подобна петиция, отправена до Европейската комисия и Федералната комисия по търговия на САЩ, в която се настоява всеки, който пожелае да върне закупената от него карта GTX 970, да получи парите си обратно. До момента под петицията стоят имената на над 9000 души.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!