Acer Aspire TimelineX 3830TG

                                                                                        
…ултрапортативен, ултрамощен…
TimelineX 3830T е един странен лаптоп на Acer, който хем се опитва да бъде тънък, лек и издържлив, хем е изключително мощен. Ултрапортативен е, и се предполага че може да ви бъде добър спътник в ежедневието, но това на практика не е напълно възможно, заради отразителното покритие на дисплея, което не е много подходящо за работа навън. Освен разбира се, ако не сте на хубава сянка, някъде. А може би, заключението трябва да бъде, че 3830Т е един умален и олекотен, геймърски ноутбук.

Дизайнът е доста красив и симпатичен. Леденото синьо, както от Acer наричат цветовата схема, изглежда доста приятно и определено би могло да освежи офиса и живота ви. Матираната повърхност е естествен враг на отпечатъците, тъй като стои по-високо от тях, в хранителната верига. Горния капак е направен от алуминий, много е здрав, но не е матиран.
Дисплея е 13.3 инчов и притежава widescreen HD резолюция (1366×768 пиксела). За бизнес компютрите, екраните не са приоритет, като дори нарочно им се ограничават някои периметри. Тук сякаш всичко е ограничено, тъй като ъглите на виждане са слаби, а контраста е 160 към 1. Максималната яркост не достига и 200 нита, и никак не успява да се справи с отраженията, дори на непряка слънчева светлина.
Клавиатурата притежава прекрасен дизайн, големи и удобни за натискане бутони и няколко бутона, комбинирани помежду си. Това е както удобно, така и не съвсем. Това обаче, което със сигурност е улесняващо, е присъствието на вграден в клавиатурата (като втора, активираща се чрез Fn, функция на бутоните) numpad. Всеки бутон е на голямо разстояние от съседа си, така че когато ги натискате, ще ви е по-трудно да ги объркате. Общо взето, страшно удобна клавиатура. Тъчпада също прави отлично впечатление. Притежава бързореагираща и прецизна, матирана повърхност и превъзходни мултитъч умения. Бутоните са сравнително тихи и лесно се натискат. Има вертикален и хоризонтален скролбар.
Батерията е 6-клетъчна и може да издържи около 4 часа. Заедно с нея теглото на лаптопа е едва 1.9кг, което са си направо мерки на модел.
Оптично устройство и Bluetooth няма. Има единствено 1.3 мегапикселова уеб камера, с микрофон, HDMI и 4in1 четец за карти.

Централния процесор е от новото поколение Core iX процесори, със Sandy Bridge архитектура. Цялото му име е Intel Core i3-2310M, двуядрен е и има 3МВ кеш. Двете му ядра работят на 2.10GHz честота. Технологията HyperТhreading е налична и тук, което е добре, тъй като върши невероятно полезна работа в multi-tasking-a. Нейното действие е нещо като симулиране на 2 допълнителни ядра, които да се справят с отделни процеси, които ядра всъщност се сформират от свободната мощ на физическите ядра. Иначе казано, процесора работи почти като 4-ядрен. Sandry Bridge архитектурата позволява вграждането на графичен процесор в чипа на централния. По този начин, видеокартата Intel HD 3000 е имплантирана в централния процесор. Тя поддържа directX 10.1 и 4.1 пиксел шейдъри.
Оперативната памет е доста мощна и идеално допълва централния процесор във битката със системните процеси. Характеристиките на тази RAM памет са 4GB, DDR3 и 1066MHz работна честота. Спрямо софтуерните изисквания в момента, смятам че доста дълго време няма да ви навести мисълта за ъпгрейд.
Стандартите за твърд диск при геймърските конфигурации се въртят най-вече около 500GB, но тъй като това е Acer, а те са известни с бруталните си конфигурации, нямаше как да видим подобни или по-слаби параметри и тук, пък дори и в толкова евтин лаптоп. Затова и хард диска е с цели 750GB виртуално пространство. Просто защото това е Acer!
И именно същото това лого на гърба на машината, ни подсказа че трябва да очакваме и силна геймърска видеокарта. А NVIDIA GeForce GT 540M според мен е точно такава. Благодарение на нейните 1024МВ, DDR3 собствена памет, вие ще можете без проблем да разцъквате новите игри, с които гейминдустрията постоянно залива пазара. Видеокартата поддържа directX 11 и 5та версия пиксел шейдъри. Тази нова и мощна видеокарта, притежава технологията за хибридно видео – nVidia Optimus. Тя прави превключването между наличните видеокарти, лесно и гладко.

Честно казано, тази сума пари, за която машината се предлага, сякаш е малка за възможностите й. Все пак, ако не броим дисплея, който трябваше да бъде матиран, както и малкия списък с портове и устройства, всичко останало в лаптопа е на доста високо ниво.

Join In The Fun, Leave A Comment!