Apple обяви новия ултратънък 12-инчов MacBook с Retina дисплей

Apple даде ново начало на своята линия преносими компютри МacBook с анонса на свръхтънък 12-инчов модел с дебелина едва 13.1 милиметра.

 

Преносимата машина се отличава с изчистен и олекотен редизайн, както и добавянето на Retina дисплей, а Apple гледа на него като на устройството, което ще завладее пазара на мобилни компютри.

 

„Самото определение за портативност се промени в последните години заради нашите iPhone и iPad“, изтъкна изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на специалната презентация.

 

„Отправихме предизвикателство към самите себе си, за да вземем всичко, което научихме от iPhone и iPad и да го използваме. Поискахме да преоткрием преносимия компютър и го направихме“.

 

Първата отличителна черта на новия MacBook е неговият впечатляващ външен вид. Той е с цели 24 процента по-тънък от предишното най-тънко устройство на компанията – MacBook Air, който бе 17.3 милиметра.

 

Първият MacBook без вентилатор работи практически безшумно и дължи компактните си размери на новия архитектурен дизайн, който предпочита единното шаси. Всички компоненти на машината са с намалени размери, като дъното е с 67 процента по-малко от това на своя предшественик. В същото време Apple е успяла да побере още повече мощност в по-малко пространство.

 

Новият MacBook се захранва от последния Intel Core M процесор на 1.3GHz, който може да бъде ускорен до 2.9GHz, ако работата на потребителя го изисква. Базовият модел ще разполага с 8GB RAM памет и 256GB SSD диск.

 

Въпреки компактните размери, батерията изобщо няма да пострада; нещо повече, Apple обещава, че новата батерия може да издържи с 35 процента по-дълго.

 

Всичкото съдържание действително ще изглежда отлично на новия 12-инчов Retina дисплей с резолюция 2304х1440 пиксела или 3.3 милиона пиксела общо. Apple пусна първия MacBook Air през 2008 г. и сега той става едно от последните устройства на компанията, което ще получи Retina дисплей след iPhone, iPod touch, iPad, MacBook Pro with Retina и iMac.

 

По отношение на интерфейса, новият MacBook се отказва от излишните портове и залага само на един USB-C порт, който дублира като HDMI и VGA порт. Клавиатурата, която отново е по-тънка от тази на предшественика, има уникална подсветка, която осветява всеки един клавиш отделно.

 

Устройството трябва да се появи на пазара на 10 април при стартова цена от малко над 1500 долара.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!