Apple MacBook Pro


С любов към детайла.
Красив. Бърз. Елегантен. Прекрасен. Велик. Или може би, просто Apple MacBook Pro. Когато дойде ред да пиша за продуктите от тази серия, в мен се надига едно такова чувство, сякаш трябва да направя тест-драйв на скъпа, луксозна, спортна кола. Сякаш, това е нещото, което си чакал толкова време. Това е емоцията, която винаги си искал да изпиташ. Новия 17 инчов вариант на тази легендарна бизнес серия от най-висок клас, идва при вас, снабден с уникален и ужасяващо мощен централен процесор, който направо прибира в малкия си джоб, всички останали двуядрени и четириядрени процесори, които досега са излезли. Само неговата цена, в момента е, колкото тази на един бюджетен лаптоп, при това от новите.
Самия MacBook Prо, е направен с голям усет към детайла. Всяко едно болтче си знае мястото и никога не е някъде, без причина. Абсолютно всеки детайл от машината, е направен качествено и с природосъобразни материали. Вредните вещества, както за хората, така и за природата, биват максимално изчистени и премахнати. Общо взето, това е един невероятен лаптоп и може би, именно поради тази причина, името му е станало синоним на качество и стил.
Дизайн
Все същия, непроменен, unibody дизайн, присъства и тук. Единствената разлика отвън е малката иконка на Thunderbolt порта. Дизайна е максимално изчистен и страшно елегантен. Ръбовете можеха да бъдат и малко по-меки, като засега са само приятно заоблени. Корпуса е покрит от едно цялостно парче алуминий, което е изключително здраво и придава огромна защита на системата. Огъвания не се забелязват. Белия, леко сивкав метален цвят на панелите, идеално се контрастира от черните линии около дисплея (които по между другото, се сливат заедно с него, когато той е изключен) и с черните бутони на клавиатурата.
Дисплея е 17 инчов и притежава огромната резолюция от 1920х1200 пиксела. Неговата LED подсветка, подпомага, и без друго, ужасно силната яркост. Екрана изкарва невероятни цветове и контраст. Ъглите на виждане са страшно добри. Общо взето, този красив и пъстър дисплей, заедно с колоритната Mac OS, би бил една прекрасна радост за очите. Аудиосистемата, също е на доста високо ниво, най-вече като качество на звука, а не толкова, като сила, въпреки че и последното е вярно. Разстоянието между колонките поражда готин съраунд и придава нова светлина на стерео възможностите.
Клавиатурата е с големи черни бутони, притежаващи LED подсветка. Разстоянията между тях са доста добри, като по този начин, по-трудно ще натиснете съседен бутон. Въпреки широкия корпус, клавиатурата е със сплеснат горен ред бутони, също така няма и numpad. Дори това последното да е така, за да се получи красива симетрия и да се избегне прекаленото усукване на тялото, породено от това, че буквите и тъчпада ще бъдат прекалено наляво, то това за сплеснатите FX бутони е определено доста странно и неразбираемо от логическа гледна точка. Тъчпада е един от най-добрите в бранша. Повърхността му е огромна и действа, като един голям бутон. Има великолепни мултитъч възможности, заради които може да ви се наложи, дори да четете ръководство за ползването им.
Литиево-полимерната батерия издържа до 7 часа автономна работа, въпреки мощния и силно енергозависим процесор. Батерията, също като при останалите машини на Apple, е вградена в корпуса и при смяна, ще се налага да водите машината, при някои от специализираните центрове на Apple. Това не бива да ви притеснява обаче, тъй като от Apple обещават, че батерията ще издържи доста хиляди презареждания, преди да се наложи подмяна. Теглото на лаптопа е 3кг, което е страхотно постижение за 17 инчов.
За оптично устройство е избрано, широкоразпространеното DVD Super Multi. USB портовете са 2 на брой, което може да се окаже леко недостатъчно, но пък за тази цел си има и USB хъбове (нещо като разклонители за USB) . Има още четец за карти, IEEE 1394 порт, Mini DisplayPort към HDMI адаптер, Bluetooth версия 2.1 + EDR, вградени камера и микрофон. Освен стандартните портове, тук е включен и новия порт на Intel – Thunderbolt. Той е предназначен за бърз трансфер на данни и видео, като скоростта може да достигне до 10Gbps. Тъй като технологията е още нова и това е на практика първата серия, която го предлага, все още на пазара не се намират устройства, които да го ползват. Но пък от фирмата производител обявиха, че първите такива устройства, ще бъдат пуснати на пазара, през лятото на 2011.
Хардуер
Слота за централен процесор е снабден със Intel Core i7-2720QM. Това е един нов процесор, чието пускане на пазара, беше седмици преди пускането на новия MacBook Pro. Доста скъп и мощен компонент от системата. Притежава 4 ядра, които работят на по 2.2GHz, но могат да достигнат до 3.3GHz, посредством TurboBoost технологията. Този процесор съдържа в себе си, всички излезли до момента технологии на Intel, като благодарение на HyperThreading функцията, той свързва ядрата си с 8 връзки, 4 от които, биват виртуални. Друга интересна особенност е Sandy Bridge технологията, която вгражда графичния процесор Intel HD 3000 в чипа на централния. И така и двата процесора работят на 1 чип. Интересна технология, която определено може да намери широко приложение в бъдеще. Централния процесор има по 1.5МВ кеш на ядро, или общо 6МВ.
Оперативната памет, също като предната версия на MacBook Pro, бива 4GB, DDR3, но този път работи на по-високата честота от 1333MHz. Хубав размер за RAM памет, но в този ценови ранг, можехме да видим и повече. Но Apple така са си преценили. И все пак, на тяхната лека OS, тази памет, би вървяла гладко и стабилно и трудно би се затруднила с нещо.
Твърдия диск е придобил нов и по-голям размер и сега е цели 750GB. Като се има предвид бизнес насочеността на машината, както и вградената видеокарта, този хард диск би бил напълно достатъчен, като размер, да не кажа дори и голям.

Доста неща казах, но пак се чувствам сякаш нищо не съм казал. Толкова много неща можем да кажем още за този нотбук, но няма да го направим. Тъй като, както всички знаем – всички мразят дългите с километри, текстове. Отсеях някои от най-важните факти за модела, похвалих го безброй пъти, но все пак, ако нещо съм останал недоразбран, пак ще кажа – това е краля на лаптопите. В момента тази машина е на върха на хранителната верига и цената й го доказва. И все пак си струва, ако можете да си го позволите, разбира се. Това е една бибрутална мощ, която ще изстреля работата и кариерата ви в космоса. А и шефът ви ще е доволен от вас. Това е една от най-бързите машини в момента, като другите, които дели челните места, са останалите модели MacBook Pro. Красота.

Join In The Fun, Leave A Comment!