Dell Alienware M11x


…извънземните превзеха пазара…          

Някъде четох, че извънземните са щели да идват. Аз имам теория, че те вече са тук, и дори от години работят за Dell! Новия Alienware M11x е поредното мощно доказателство за това. Той е прибрал извънземно бърз хардуер, измежду корпусите си с извънземен дизайн, който светят в извънземни RGB LED светлини. Доста напреднало изглежда М11х, като дори на места, дизайнът сякаш е взаимстван от някой филм за извънземни технологии. М11х е най-малкия представител на серията Alienware. Тази серия е известна със своите ултрамощни геймърски конфигурации и с уникалния си външен вид. Най-малкия и ултрапортативен модел, трябва да защити честа на останалите и да се представи достойно на пазара. Дали ще успее, четете по-надолу.

Дизайн

Дизайна е доста извънземен, като цяло. През командния център на Alienware можете да настройвате всеки светещ елемент (а те са много) на лаптопа, да свети по различен начин. Това е възможно, благодарение на RGB LED светлините, които могат да сменят цвета си. Другата голяма атракция на дизайна, която може да събере доста погледи и сърца, е уникалния Alienware дизайн, състоящ се в прелестни пречупени линии. Има мека зона за китките. Матираната повърхност не позволява полепване на отпечатъци и замърсявания. Корпусът е доста солиден и не поддава на огъвания. Ние от notebook.bg ви предлагаме M11x в две цветови гами : червена и черна.

Дисплея е 11.6 инчов, но това не му пречи да приюти в малките си размери, голямата за него резолюция, от 1366х768 пиксела. Странно защо, от Alienware са изневерили на себе си и са сложили нискокачествен дисплей. Яркостта му е средно 205 нита, има 160:1 контраст, малки ъгли на виждане и отразително покритие. Цветовия спектър също е доста малък и дори не може да покрие sRGB. Честно казано, екрана се явява по-скоро като минус сякаш, отколкото като някакъв плюс.

Клавиатурата е с големи и удобни бутони. Те се намират много лесно чрез напипване, а добрите пространства между тях, намаляват риска от правописни грешки. Numpad липсва. Стрелките са в цял размер, което е стандартно при Alienwarе. Бутоните обаче, не са от най-тихите. Тъчпада има размери 80х43мм. Повърхността му е притназа плъзгане и прецизна. има добри мултитъч умения и 2 скролбара за навигация.

Литиево-йонната батерия е по-голяма от стандартните, тъй като е с цели 8 акумулаторни клетки. Те дори да дадат всичко от себе си, трудно могат да поддържат на системи, мощния двигател на М11х, за повече от 3 часа. Теглото на лаптопа е 2кг. Това го прави най-лекия нотбук на Alienware. Лек е колкото един средностатистически 13.3 инчов, пък дори и 14 инчов, лаптоп. Като се има предвид, на какво са способни Dell, дори това си е постижение.

Оптично устройство, както можеше и да се очаква – липсва. Налични са единствено Bluetooth, 3in1 четец за карти, 3 USB порта, 2 мегапикселова уеб камера и микрофон. Все пак това е геймърски компютър, какво повече ви е нужно?

Хардуер

Централния процесор е много интересен и функционален. Името му е Intel Core i7-2617M. От 5те цифри в името му, разбираме че е от новото поколение, базирано на Sandy Bridge архитектура. Тази архитектура позволява вграждането на графичен процесор върху чипа на централния. Така че, заедно с 2617М е налична и видеокарта Intel HD 3000. Тя няма собствена памет и поддържа directX 10.1. Процесорът е двуядрен, но технологията HyperThreading го кара да работи като 4-ядрен. Двете му физически ядра работят на по 1.5GHz тактова честота, но могат да се повишават временно до 2.6GHz, благодарение на технологията за динамичен овърклок – TurboBoost. Кеша е общо 4МВ. Тъй че, при нужда, процесорът може драстично (близо двойно) да си увеличава силата. А през останалото време, той спокойно си работи на около 17W разход.

Оперативната памет е 8GB, DDR3 и работи на 1333MHz. С нея идеално се допълва multi-tasking-овата мощ на машината, за която процесора ни загатна. С тази RAM памет, няколко години няма да имате абсолютно никакви притеснения. След това ще започнат да създават софтуер, който леко да я затруднява…

Твърдия диск притежава 750GB виртуално пространство. Като гледам колко е голям, нищо чудно в него да се побере и целия малък лаптоп. Този хард диск е и доста бърз, тъй като притежава 7200 оборота в минута, скорост на въртене. Мисля че този капацитет ще ви бъде напълно достатъчен, а ако не ви е, най-вероятно трябва да се научите да чистите старите и ненужни файлове, по-често.

Видеокартата, която е избрана, се нарича nVidia GeForce GT 540M. Тя поддържа directX 11 и 5та версия шейдъри. Размера на видео паметта  й е 2GB, DDR3, което ще рече, че няма да имате никакви проблеми с игрите, нито пък с друг тежък графичен софтуер. Тази нова и висококачествена видеокарта, притежава технологиите CUDA, Direct Compute 2.1, OpenCL, PureVideo HD, PsyX и 3D Vision. Има също така и технологията за динамично хибридно видео – nVidia Optimus. Чрез нея можете лесно да превключвате измежду наличните графични процесори.


Ако не броим посредствения дисплей (може би трябва да му го простим, тъй като освен че е  най-малък, той е и най-евтиния от R3 поколението) и късия списък с портове, смятам че М11х се справя повече от достойно. Нещо повече, той дори се опитва да бъде ултрапортативен и издържлив, за разлика от останалите нотбуци с това име. Добра работа на Dell. М11х защити честта на Alienware.

Join In The Fun, Leave A Comment!