Dell Latitude E6520

Dell Latitude E6520

Новия Dell Latitude E6520, е по-стилен и по-бърз отвсякога. Захранван от последно поколение Intel Core iX централен процесор и офис видеокарта, този лаптоп се нарежда сред най-бързите офис машини на пазара. Клавиатурата и тъчпада, не само че са доста удобни, а и симпатични, но и са допълнени в работата си (или по-скоро тъчпада само) от тракпойнт. Full HD дисплеят пък направо изби рибата, тъй като високото му качество, трудно би могло да се преодолее, дори от скъпите продукти на Apple.

Дизайн

Дизайна е опростен и елегантен. Високо впечатление създават висококачествените материали заложени в Е6520. „Четкания“ анодизиран алуминий в комплект с магнезиевите нишки, придават на този лаптоп огромна защита. Тази защита включва защити против отпечатъци, надрасквания и огъвания. Контрастиращите сиво-черни елементи, изглеждат прекрасно, а и повишават класата на Е6520.

Full HD (1920х1080 пиксела резолюция) дисплея е с 15.6 инчови размери. Този брутален екран притежава контраст от 700:1 и средна яркост от 300 нита, при това с 90% хомогенно разпределение. Ъглите му на виждане са невероятно широки. Матираната му повърхност, позволява работата на силно осветени места, а и е полезна за очите. Въпреки нея обаче, цветовете са се запазили остри, наситени и пъстри. Общо взето това е един превъзходен дисплей, изключително добър във всяка една насока. Притежава и LED подсветка. Аудиоговорителите също не са изоставени и мога спокойно да заявя, че за бизнес нотбук, този компютър изкарва доста чист и силен звук.

Клавиатурата е много удобна и красива. Бутоните имат добри разстояния помежду си, което прави писането ви по-прецизно и комфортно. Бутоните имат среден пружинен път и са лесни за натискане. Има и numpad. Клавиатурата изглежда доста красиво, когато на фона и се появят алуминиева обвивка и една малка, симпатична, оранжева линия. Тъчпада е с приятна за плъзгане, матирана повърхност и удобни големи бутони. Притежава леки мултитъч възможности. В работата си, той е подпомогнат и от тракпойнт, който не рядко се оказва по-бързия заместител на тъчпада. Всички бутони (на клавиатурата, тъчпада и тракпойнта) поддържат ниски нива на шум.

Стандартната 6-клетъчна литиево-йонна батерия, със живот до 3 часа, присъства и в тази машина. Теглото на лаптопа е 2.5кг, заедно с батерията и лепенките по корпуса.

Оптичното устройство е DVD Super Multi, USB портовете са 3 на брой, а ExpressCard слота е 54мм. В дългия списък с портове попадат имена като HDMI, интерфейс за докинг станция, четец за пръстови отпечатъци, Bluetooth, eSATA, четец за карти, уеб камера и микрофон.

Хардуер

Централните процесори могат да бъдат 2 вида, като и двата са от новото поколение Intel Core iX процесори. По-слабия се нарича Core i5-2520M, има две ядра, които стандартно работят на 2.50GHz тактова честота, но могат да се повишат до 3.2GHz, чрез технологията за динамичен овърклок – TurboBoost. Има 3МВ кеш. Другия процесор се казва Core i7-2720QM и притежава 4 ядра, които в нормално положение работят на 2.2GHz, но пак чрез TurboBoost могат да бъдат повишавани до 3.3GHz. Кеша е 6МВ. Общо взето втория процесор е двойно по-силен от първия. Но като цяло и двата са изключително мощни. Тъй като са висококачествени и скъпи, те притежават нови и напреднали технологии, като революционната Sandy Bridge архитектура, която позволява вграждането на графичен процесор в чипа на централния. Затова и тези процесори вървят заедно със закачен за тях, графичен процесор на име Intel HD 3000. И двата процесора имат технологията HyperThreading, която симулира повече изходящи връзки от ядрата и прави компютъра да си мисли и да работи така , че сякаш процесора е с двойно повече ядра.

Оперативната памет е 2GB, DDR3 и работи на 1333MHz. Сама по себе си, тази платка е доста добра, но това че е сама не е добре. Най-добре ще е след време да я ъпгрейднете с още една такава платка RAM. Но иначе няма да имате проблеми с оперативната памет, тя е напълно достатъчна за работа в офис среда, а ъпгрейда е по-скоро дума в бъдеще време.

Твърдия диск е доста твърд – цели 500GB! Какво ли ще правят офис потребителите с толкова големи хард дискове. Хмм сещам се за един вариант но няма да е прилично да го кажа тука. И все пак, да не забравяме че дори минимален процент, то все пак съществуват и такива офис потребители, за които големия твърд диск е необходимост, пък повечето бизнес лаптопи не го предлагат като вариант.

Слота за графичен процесор е зает от един доста интересен негов представител. Името му е nVidia NVS 4200. Това е бизнес видеокарта  от най-висок клас. Ядрото на този графичен ускорител е като при GT 520M, като единствената осезаема разлика е тази, че 4200 може да се клоква до 810MHz, а 520М само до 550MHz. Тази видеокарта е оптимизирана за работа с офис приложения и именно там се крие силата й. Е да, можете при повече желание и някоя игра да подкарате на него, но не очаквайте много. NVS 4200 е екипирана с 512МВ, DDR3 памет. Поддържа directX 11 и 5та версия шейдъри.

Финални думи

Този лаптоп е доста подходящ за графични дизайнери, аниматори и вьобще хора дето се занимават с тежки графични софтуери, но пък за част от тези хора ще е добре да си ъпгрейднат RAM паметта с поне още 2GB. Казвам че е доста подходящ, не защото има бърз хардуер или защото е здрав и ще издържи на доста бой и хвърляния от терасата, а защото има невероятен дисплей. Дисплей без конкуренция дори, бих казал. Това е и основния критерий на който хората от тези сектори трябва да се спират, затова и строго им препоръчвам този модел, или по-малкия му събрат Е5520.

Join In The Fun, Leave A Comment!