Dell Vostro V130

Dell Vostro V130                                                                                                                                                         

Dell, които са една от най-големите фирми за бизнес компютри и определено знаят как да създават успешни машини за този бранш, наскоро обявиха новото попълнение в редиците си. То е последовател на v13 и предишните версии на v130, от което следва чее ултрапортативен и ултраиздръжлив. Друга особенност при тези лаптопи е това, че дисплеите са разположени на няколко сантиметра от гърба на машината.

Корпуса е тънък, но солиден. Това освен на добрата архитектура, се дължи и също така на здравите алуминиеви панели. Дизайна е изчистен и стилен. Матираната му повърхност го прави враг на отпечатъците. Този модел се предлага в 2 варианта – черен и червен. Интересна дизайнерска нотка, се намира при пантите на дисплея. Те са разположени на няколко сантиметра от гърба на машината. Така дисплея бива закрепен по-здраво за корпуса, но ъгъла му на отваряне, губи известни градуси.

13.3 инчовия дисплей притежава резолюция от 1366х768 пиксела. Дисплея е подходящ за работа, като един от основните му показатели за това е матираното му покритие, което позволява да се работи на пряка слънчева светлина. Тъй като това е бизнес машина, не очаквайте силни параметри на дисплея й. Контраста е 200:1, близо 200cd/m2 яркост и слабо развити цветове. Ъглите на виждане също са слабо изразени, като при тези лаптопи, те дори понякога се намаляват нарочно, за да не ви гледат колегите работата.

Клавиатурата има много добър дизайн и ясно отделени бутони. Продължителното писане на нея е поощрявано чрез приятна рефлективност и добре подбран пружинен път. Бутоните са сравнително тихи. Тъчпада притежава вертикален и хоризонтален скролбар, като техните функции могат да бъдат заменени от мултитъч възможностите на тъчпада. Бутоните му са страхотни, безшумни са и оказват идеалното съпротивление което е необходимо.

С тегло от едва 1.6кг, този лаптоп се нарежда сред най-леките 13.3 инчови лаптопи. Това тегло е постигнато със 6-клетъчна батерия, която издържа около 5-6 часа.

Оптично устройство, разбира се, липсва. За сметка на това има един брутален Bluetooth 3.0 + HS. 2та USB порта може да ви се сторят недостатъчно и да се наложи да прибегнете до услугите на хъб, но от друга страна пък 2 мегапикселовата уеб камера ще ви задоволи напълно. Има също така 5in1 четец за карти и микрофон.

За централен процесор, можете да избирате измежду 3 вида. И трите са на Intel и са ULV (ultra low voltage), което ще рече, ниска консумация на електричество и понижена мощ. И трите са двуядрени. Имената им са Celeron U3600 (2MB кеш, 1.20GHz работна честота на ядро), Core i3-380UM (ядрата имат по 1.5МВ кеш и по 1.33GHz тактова честота) и Core i5-470UM (двете ядра работят на по 1.33GHz, но могат да достигнат до 1.86GHz, чрез технологията за овърклок – TurboBoost. Общо 3МВ кеш).

Оперативната памет при конфигурацията с Celeron процесор, е 2GB, а при останалите 4GB. Всички платки са DDR3. Общо взето, тази RAM памет би трябвало да ви бъде напълно достатъчна, като се има предвид предназначението на конкретния лаптоп и софтуерните изисквания в момента. Тъй че, дори и 2та GB ще ви бъдат предостатъчни, а пък ако по некое време почнат да издишат, много лесно и евтино бихте могли да им удвоите мощта, с още една двугигабайтова плочка RAM. 4те GB биха ви дали възможност за тестване на 64 битовите технологии, но едва ли ще имате нужда от това, на подобен лаптоп.

Твърдия диск, при конфигурацията с 2GB, e 320GB, а при другата – 500GB. Отлични размери за хард диск на такъв компютър. Нотбуците за малкия офис и за изпълнение на ежедневни задачи, по принцип не се нуждаят от големи твърди дискове, а тези тук 2та, определено са такива. Дори 320GB-вия може да ви е напълно достатъчен, като капацитет, но пък от друга страна по-големия дава повече свобода на действие.

Видеокартата е вградена и се казва Intel GMA 4500MHD. Този directX 10 поддържащ графичен процесор, няма собствена памет и споделя от оперативната. Не е подходящ за гейминг и дизайнерски задачи, но пък е повече от добър за целите, за които V130 е предназначен

За малка сума пари, вие можете да станете горд собственик на един професионално направен нотбук, от фирма чието име е добило голям престиж в бизнес средите и е станало синоним на високо качество.

Join In The Fun, Leave A Comment!