Тест показва, че процесорът на новия MacBook изостава изненадващо

Оставяйки настрана иновативното USB Type-C решение, изчислителната мощ на процесора е на път да се превърне в основното притеснение, когато става въпрос за лъскавия нов MacBook на Apple.

 

Оказва се, че ранен 64-битов бенчмарк тест на Geekbench, пуснат на базовия MacBook, който разполага с Intel Core M-5Y31 процесор на 1.1GHz (Turbo Boost функция до 2.4GHz), отчита резултат от 1924 пункта за едно ядро и 4038 пункта в по-комплексния тест за всички ядра.

 

Разглеждайки базата данни на Geekbench се оказва, че 13-инчовият MacBook Air от 2011 г. с двуядрен процесор Intel Core i7-2677M, клокнат на 1.8GHz, е постигнал резултат от 2314 пункта на теста ма едно ядро и 4646 на теста за всички ядра.

 

Това означава, че поне на базата на резултатите от тестовете на Geekbench, старият лаптоп се оказва с добър процесор спрямо предстоящия.

 

Малко след като станаха достъпни, тестовете бяха премахнати от сайта и сега могат да се отворят само през кешираната от Google версия.

 

Важно е да отбележим, че Geekbench не взима предвид графичното представяне, изготвяйки своите тестове. С Intel HD 5300 и по-бърза флаш-базирана памет, новият MacBook почти сигурно ще се окаже по-бърз в други тестове от MacBook Air и неговата Intel HD 3000.

 

Новият MacBook е в продажба от 10 април, като се предвижда и по-мощна версия на модела с 1.2GHz CPU (Turbo Boost до 2.6GHz).

 

Високата цена и единственият USB порт на новия MacBook ще ограничат началните продажби

Нов анализ на компанията KGI Securities твърди, че супер тънкият преносим компютър MacBook, който Apple обяви по-рано тази седмица, няма да се радва на особено добри продажби, поне в началото.

 

Анализаторът Минг-Чи Куо, който има репутацията на добър познавач на продуктите на Apple, е убеден, че през първата половина на 2015 г. от новата машина ще бъдат продадени само 450 000 бройки.

 

Сред основните причини за този по-скромен потребителски интерес той посочва наличието на един-единствен USB-C порт на устройството, което налага използването на някаква допълнителна джаджа за повече от една връзка. Другият ключов елемент според Куо е цената – ще трябва да мине поне малко време, преди сумата от 1300 долара да бъде възприета от потребителите.

 

„Прогнозата ни е, че новият 12-инчов MacBook ще генерира продажбата на 450 000 бройки през първата половина на 2015 г. Имайки предвид високата цена и загрижеността на някои потребители от факта, че машината има само един USB-C I/O порт, краткосрочната ни прогноза е за по-ограничени продажби“, пише Куо в своя анализ.

 

От друга страна, той смята, че в дългосрочен план MacBook ще се продава значително по-добре.

 

„Продуктът ще накара пазара да обърне внимание на тенденцията за тънък и лек дизайн, който не включва вентилатор и използва метални елементи. Така в средно- и дългосрочен план MacBook ще има не само по-добри продажби, но и сериозно влияние върху тенденциите в бизнеса с преносими компютри“, завършва анализът.

 

Apple обяви новия ултратънък 12-инчов MacBook с Retina дисплей

Apple даде ново начало на своята линия преносими компютри МacBook с анонса на свръхтънък 12-инчов модел с дебелина едва 13.1 милиметра.

 

Преносимата машина се отличава с изчистен и олекотен редизайн, както и добавянето на Retina дисплей, а Apple гледа на него като на устройството, което ще завладее пазара на мобилни компютри.

 

„Самото определение за портативност се промени в последните години заради нашите iPhone и iPad“, изтъкна изпълнителният директор на Apple Тим Кук по време на специалната презентация.

 

„Отправихме предизвикателство към самите себе си, за да вземем всичко, което научихме от iPhone и iPad и да го използваме. Поискахме да преоткрием преносимия компютър и го направихме“.

 

Първата отличителна черта на новия MacBook е неговият впечатляващ външен вид. Той е с цели 24 процента по-тънък от предишното най-тънко устройство на компанията – MacBook Air, който бе 17.3 милиметра.

 

Първият MacBook без вентилатор работи практически безшумно и дължи компактните си размери на новия архитектурен дизайн, който предпочита единното шаси. Всички компоненти на машината са с намалени размери, като дъното е с 67 процента по-малко от това на своя предшественик. В същото време Apple е успяла да побере още повече мощност в по-малко пространство.

 

Новият MacBook се захранва от последния Intel Core M процесор на 1.3GHz, който може да бъде ускорен до 2.9GHz, ако работата на потребителя го изисква. Базовият модел ще разполага с 8GB RAM памет и 256GB SSD диск.

 

Въпреки компактните размери, батерията изобщо няма да пострада; нещо повече, Apple обещава, че новата батерия може да издържи с 35 процента по-дълго.

 

Всичкото съдържание действително ще изглежда отлично на новия 12-инчов Retina дисплей с резолюция 2304х1440 пиксела или 3.3 милиона пиксела общо. Apple пусна първия MacBook Air през 2008 г. и сега той става едно от последните устройства на компанията, което ще получи Retina дисплей след iPhone, iPod touch, iPad, MacBook Pro with Retina и iMac.

 

По отношение на интерфейса, новият MacBook се отказва от излишните портове и залага само на един USB-C порт, който дублира като HDMI и VGA порт. Клавиатурата, която отново е по-тънка от тази на предшественика, има уникална подсветка, която осветява всеки един клавиш отделно.

 

Устройството трябва да се появи на пазара на 10 април при стартова цена от малко над 1500 долара.

 

Вижте пълната еволюция на лаптопа в продължение на 27 години в един невероятен GIF

Следващият път, когато решите да се оплачете, че новият Ви лаптоп не е достатъчно компактен, спомнете си как далеч не толкова отдавна, потребителите е трябвало да мъкнат със себе си „преносими“ компютри с тегло над 10 килограма.

 

Това услужливо напомняне е част от един изключително интересен анимиран GIF, който показва как се е променил лаптопът, откакто първият преносим компютър с името Osborne 1 се появява през 1981 г. Именно той е извън габаритният товар с тегло почти 11 килограма, който освен това струва 1795 долара, когато излиза на пазара – това е почти 4500 долара по днешни цени.

 

За сравнение, най-стилният лаптоп на Apple – MacBook Air – днес тежи под 1.3 килограма и струва между 899 и 1199 долара, според размерите и техническите параметри.

 

Osborne 1 има само 64КВ памет; модерен MacBook Pro има 8GB RAM памет (това са 8 000 000 КВ).

 

Към 1984 г. дизайнът на лаптопите най-сетне позволява по-значително намаляване на теглото. TRS-80 вече тежи 2 килограма, но на Apple все пак ще ѝ трябват още 5 години, за да пусне своя първи лаптоп. Той се нарича Macintosh Portable и струва 6500 долара – около 12 400 долара по днешни цени.

 

Apple Watch и новият 12-инчов MacBook Air ще бъдат показани още този месец

Apple ще демонстрира завършената версия на своя Apple Watch по време на специално медийно събитие по-късно този месец.

 

На същата презентация компанията възнамерява да покаже и дългоочаквания 12-инчов MacBook Air.

 

Новината за това идва от френския сайт iGen, който е посветен на актуални материали за Apple и твърди, че събитието е насрочено за вторник, 24 февруари.

 

Миналата седмица изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че Apple Watch ще бъде пуснат в продажба от началото на април така, че действително презентация в края на февруари изглежда логична.

 

Откакто компанията анонсира за пръв път умния часовник през септември миналата година, Apple положи доста усилия, за да настрои умната джаджа и операционната система, затова можем да очакваме, че на събитието най-сетне ще видим завършената версия във вида, в който ще излезе на пазара.

 

На свой ред се очаква, че с 12-инчовия MacBook Air Apple ще запълни мястото между 11- и 13-инчовите си преносими компютри. Най-вероятно новият лаптоп ще има Retina Display, нов по-компактен дизайн без вентилатор и нов Type C USA конектор. Освен това лаптопът ще бъде захранван с новия и енергоспестяващ Intel Core M процесор.

 

Изтекоха снимки от новия 12-инчов MacBook Air

Изтекли в интернет снимки ни дадоха още доказателства, че Apple навярно подготвя 12-инчов MacBook Air, който да бъде пуснат по-късно тази година.

 

Снимките показват задния капак на лаптопа, както и новото лого на нома, за което се предполага, че ще бъде ултра малък и ултра тънък преносим компютър.

 

Интересно е, че снимките бяха тиражирани от два сайта (френски и китайски), които ги публикуваха независимо един от друг с обяснението, че те са направени от поточната линия в завод за сглобяване на лаптопи.

 

Слуховете за кардинално различен нов 12-инчов MacBook Air модел се появиха за пръв път в началото на този месец, като промените в дизайна засягат и традиционното светещо лого на капака на машината. Съпоставена със сегашния 13-инчов MacBook Air модел, машината от снимките определено изглежда по-малка.

 

Друга основна промяна в новия дизайн е замяната на повечето от традиционните портове с един USB Type-C интерфейс.

 

 

 

 

Apple ще ползва собствени процесори в новите си iMac и MacBook модели?

Нов доклад, публикуван от анализаторската компания KGI твърди, че Apple възнамерява да използва собствен процесор в поне едно Mac устройство през 2016 г.

 

По всяка вероятност това може да бъде бъдеща версия на предстоящия 12-инчов MacBook Air, който все още не е пуснат.

 

Анализаторите на KGI твърдят, че новият процесор на Apple ще трябва да замени традиционните чипове на Intel и като производителност се разполага между сегашните Atom процесори, базирани на Bay Trail и Core i3.

 

Към момента всички лаптопи MacBook Air ползват мощните Core i5 процесори и докато замяната им със собствени чипове на Apple е логичен стратегически ход, компанията със сигурност трябва да се постарае, за да не разочарова потребителите си.

 

Очаква се Samsung да бъде компанията, която ще съдейства на Apple в изработката на новите процесори.

 

Ако този слух се окаже верен, 2016 г. ще бъде доста символична за Apple предвид, че тогава се навършват точно 30 години от Project Aquarius – проваления опит на Apple от средата на 80-те години да създаде четириядрен процес за собствените си Mac компютри.

 

Apple MacBook Pro


С любов към детайла.
Красив. Бърз. Елегантен. Прекрасен. Велик. Или може би, просто Apple MacBook Pro. Когато дойде ред да пиша за продуктите от тази серия, в мен се надига едно такова чувство, сякаш трябва да направя тест-драйв на скъпа, луксозна, спортна кола. Сякаш, това е нещото, което си чакал толкова време. Това е емоцията, която винаги си искал да изпиташ. Новия 17 инчов вариант на тази легендарна бизнес серия от най-висок клас, идва при вас, снабден с уникален и ужасяващо мощен централен процесор, който направо прибира в малкия си джоб, всички останали двуядрени и четириядрени процесори, които досега са излезли. Само неговата цена, в момента е, колкото тази на един бюджетен лаптоп, при това от новите.
Самия MacBook Prо, е направен с голям усет към детайла. Всяко едно болтче си знае мястото и никога не е някъде, без причина. Абсолютно всеки детайл от машината, е направен качествено и с природосъобразни материали. Вредните вещества, както за хората, така и за природата, биват максимално изчистени и премахнати. Общо взето, това е един невероятен лаптоп и може би, именно поради тази причина, името му е станало [Read more →]