Toshiba отбелязва 30 години от пускането на първия в света лаптоп

През април 1985 г. Toshiba лансира първия в света лаптоп за масова употреба – моделът T1100, който проправя пътя към развитието на преносимите компютри такива, каквито ги познаваме днес – неизменна част от нашето ежедневие.

 

До средата на 80-те години свободата да разполагаш с компютърно устройство, което позволява да работим или да се забавляваме навън, се ограничаваше до рамките на фантазиите и киното. Точно пред 30 години една технологична иновация променя завинаги начина, по който възприемаме своите компютри – иновация, която поставя началото на един нов свят на мобилност.

 

С лансирането на първия в света лаптоп за масовия пазар – моделът T1100 през април 1985 г., Toshiba дава старта на истинския бум на компютърните технологии.

 

 

Любопитни ли сте какво е предлагало това чудо на техниката в онези времена? От днешна гледна точка – нищо специално. За онова време обаче, производителността на T1100 с Intel 80C88 процесор с тактова честота 4,77 MHz с 256KB памет, флопи-дисково устройство с 3,5-инчови дискети и операционна система DOS 2.11 – всъщност е било цяло произведение на изкуството.

 

Макар и несравним като производителност със съвременните машини, T1100 е предлагал тънък и качествен монохромен LCD дисплей с резолюция 640×200, заедно с новоразработен софтуер за контрол на мощността, който допринасял съществено за живота на батерията, която издържала почти 8 часа, а теглото му било едва 4,1 кг в сравнение с тежките настолни машини от онова време.

 

Моделът също така е разполагал със стандартната за наши дни функционалност „resume“, позволяваща му да бъде спиран на пауза между отделните сесии, без необходимост от рестартиране всеки път. Също така, първият лаптоп от Toshiba носи със себе си иновации и технологични решения, които индустрията използва 25 години по-късно за целите на по-високата мобилност. Някои от съвременните ултра преносими устройства като нетбуци и таблети също нямат традиционен твърд диск за съхранение на информацията и в този смисъл индустрията прави стъпка назад в бъдещето, започната от Toshiba преди три десетилетия.

 

 

Тази технологична иновация на пазара на преносими компютри запалва искрата на инженерната, дизайнерска и маркетингова креативност в индустрията. Пазарът приема T1100 с отворени обятия заради неговата мобилност и иновативни характеристики, като само в рамките на първата година Toshiba продава над 10 000 броя от модела най-вече в Европа.

 

Година по-късно Toshiba представя T3100 с вграден хард диск и захранван от процесор с производителност, налична при премиум настолните компютри. Базирайки се на тези постижения, Toshiba продължава да разширява своето портфолио от преносими компютри, окуражавайки развитието на свързани компоненти и оборудване за портативни устройства и в крайна сметка допринася в значителна степен за развитието на информационното общество.

 

„Тридесет години са достатъчно дълъг период, през който лаптопите заеха своето заслужено място във всеки съвременен дом и станаха неизменна част от дейността на всяка компания. Въпреки настъпилите промени и иновации за това време, оригиналната концепция на лаптопа не се е променила съществено и запазва своята изначална идея – да предоставя на потребителите свобода и мобилност, които позволяват на технологиите да се адаптират към техния начин на живот“, коментира Данко Иванов, мениджър „Цифрови продукти и услуги“ Toshiba Europe GmbH за България.

 

Toshiba гледа към малкия бизнес с новия ултрапортативен Portégé R30

Когато става дума за преносими компютри, малкият бизнес често има уникални нужди. За съжаление, доста производители пренебрегват този сегмент, стараейки се да отделят повече внимание на корпоративните клиенти и на обикновените потребители.

 

Именно в този случай компания като Toshiba не изневерява на традициите си и е готова да предложи продукт, предназначен специално за тази пазарна ниша.

 

 

В този случай става въпрос за току що обявения Toshiba Portégé R30 – 13.3-инчов лаптоп с резолюция 1366×768 пиксела, който изглежда идеален като решение за представители на малкия и средния бизнес, тъй като е едновременно много компактен и удобен за пренасяне, а в същото време предлага солидна производителност, базирана на процесор Intel Haswell.

 

„Toshiba Portégé R30 предлага пълна функционалност заедно с вградено оптично устройство, без да прави лаптопа излишно обемист. Благодарение на четвърто поколение мобилен процесор на Intel, потребителите ще разполагат с всичката необходима мощност, а към това трябва да добавим максимум от 16GB DDR3 RAM памет и опция за хибриден диск с максимален обем от 1ТВ“, казва японската компания.

 

Характеристики като скенер на пръстови отпечатъци, вградена Intel VPro технология и Trusted Platform Module (TPM) предоставят така нужната сигурност на достъпа и съхранената информация.

 

Лаптопът се отличава с олекотено шаси от магнезий и алуминии, което е специално проектирано за допълнителна издръжливост, благодарение на дизайн, който абсорбира удари и вибрации.

 

Portégé R30 успешно е издържал тежкия стрес тест Highly Accelerated Life Testing (HALT) и се отличава с ефективна охлаждаща технология.

 

Препоръчителната стартова цена на Portégé R30 е 829 долара, срещу която получавате Core i3 процесор, 8GB RAM и 500GB твърд диск. Добавянето на Core i5 или i7 процесор заедно с SSD диск увеличава цената и топ конфигурацията ще струва 1599 долара.

 

Лаптоп на Toshiba издържа два дни без зареждане благодарение на Broadwell

Toshiba е готова да се притече на помощ на всички онези потребители, изпитали ужаса батерията на техния лаптоп да свърши в най-неподходящия момент.

 

Това става благодарение на добавянето на новите процесори Intel Broadwell, които компанията ще включи в своите бизнес модели преносими компютри.

 

Както вече съобщихме, Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B вече могат да се възползват от допълнителните възможности на петото поколение Intel Core процесори, които повишават както мобилността, така и живота на батерията.

 

Най-добре личи това в Portégé Z30, чиято батерия вече ще може да издържа не 13.5 часа, а цели 17 часа. Не много по-назад е Tecra Z40, чиито живот на батерията също се увеличава от 10.5 на 15 часа. Това не е всичко, тъй като дори Satellite Pro R50-B, който досега не се считаше за особено издръжлив лаптоп, вече може да предостави до 8 часа живот без презареждане.

 

Добавянето на Broadwell чиповете означава, че Portégé Z30 и Tecra Z40 могат да издържат до два пълни работни дни, без да се налага да търсите зарядно устройство и контакт. Toshiba се надява, че това ще направи двата модела още по-популярни сред професионалистите и бизнесмените, които са постоянно в движение.

 

Първоначално Portégé Z30 и Tecra Z40 бяха обявени през октомври 2013 г. и са насочени именно към бизнес потребители от висок клас. На свой ред, Satellite Pro R50-B е предназначен най-вече за малкия и средния бизнес, който търси надеждна и достъпна машина. В резултат на това, повишеният живот на батерията превръща този лаптоп в още по-привлекателно предложение.

 

Toshiba обновява сериите Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B с ново поколение Intel Core

Toshiba Europe обяви, че преносимите компютри от бизнес сериите Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B вече ще се предлагат и с новото 5-то поколение Intel Core процесори.

 

Актуализацията с най-новите чипове в комбинация с повишен живот на батерията и наличните премиум характеристики на професионалните модели превръща новите предложения на компанията в идеален избор за всички бизнес потребители.

 

Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B сега са още по-продуктивни благодарение на петото поколение Intel CoreTM процесори, които осигуряват по-висока производителност и мобилност в комбинация с понижена консумация на енергия. Бизнес сериите на Toshiba предлагат цялата производителност, необходима за мултитаскинг в движение или в офиса и допълнително спокойствие за бизнес потребителите, които могат да се възползват от включените функционалности за сигурност и защита на данните, персонална идентификация и мрежови достъп. Всички модели са налични с до Intel Core i7 процесори.

 

Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B вече предлагат още по-дълъг живот на батерията с едно зареждане. Премиум серията Portégé Z30, която позволява до 13,5 часа издръжливост на батерията, вече ще бъде налична с до 171 часа възможност за работа с едно зареждане. С капацитет за оперативна употреба до 2 работни дни, Portégé Z30 е идеален за професионалисти, които са винаги в движение и изискват най-доброто изживяване, което един високомобилен бизнес лаптоп може да предложи.

 

 

Tecra Z40 е проектиран така, че да предостави оптималния баланс между мобилност и продуктивност с батерия, която вече предлага до 151 часа живот от наличните до 10,51 часа при сегашните модели. С възможност за работа през целия ден, Satellite Pro R50-B сега осигурява до 81 часа капацитет на батерията.

 

 

13,3-инчовият Portégé Z30 и 35,6-сантиметровият (14.1”) Tecra Z40 са идеалното решение за бизнес потребители, които прекарват много време в движение и изискват премиум, високопроизводително и ултра мобилно решение с повишени характеристики на сигурността. Защитата на данните е гарантирана благодарение на множество функционалности като например TPM (Trusted Platform Module) модул, общ докинг и Intel vPro технология, които улесняват IT поддръжката на моделите от Z серията.

 

 

15,6-инчовият Satellite Pro R50-B вдъхва живот на концепцията за надежден, достъпен и предлагащ добавена стойност за малкия и среден бизнес лаптоп с включената гаранция за надеждност на Toshiba Reliability Guarantee, която обещава 100% възстановяване на сумата за устройството, ако лаптопът се развали в рамките на една година след покупката.

 

Portégé Z30, Tecra Z40 и Satellite Pro R50-B с 5-то поколение Intel Core процесори вече са налични в Европа.

 

Toshiba получи престижната Red Dot Product Design Award за два свои лаптопа

Американското подразделение на Toshiba бе удостоено с престижната награда Red Dot Product Design Award, която се дава за високо качество на продуктовия дизайн.

 

Компанията е отличена заради два свои продукта в каталога си от преносими компютри – Toshiba Chromebook 2 и Portégé Z20t.

 

Red Dot Product Design Award се връчва всяка година на компании, показали иновативно мислене при дизайна на своите продукти и цели да отличи онези постижения в продуктовия дизайн, които подчертават глобалния стремеж към качество.

 

„Дизайнът винаги е бил важен приоритет за всичките ни продукти, независимо дали се отнасят за крайни или бизнес потребители“, подчертава президентът и изпълнителният директор на Toshiba America Information Systems, Inc. Марк Симънс.

 

„Получаването на тази награда за не един, а цели два продукта, подчертава нашата отдаденост към висококачествения дизайн, който продължаваме да създаваме“.

 

Като продукт второ поколение, Toshiba Chromebook 2 се отличава с Full HD дисплей с IPS панел, изтънчен физически дизайн и се счита за първият хромбук, успял да предостави висококачествен аудио формат благодарение на сътрудничеството със Skullcandy.

 

На свой ред, Portégé Z20t представлява разностранен хибриден 2-в-1 модел с 12.5-инчов Full HD IPS дисплей, Intel Core M процесор и батерия, която е в състояние да издържи до над 17 часа. Теглото на хибридния модел като таблет пък е под 800 грама, докато с включена клавиатура е 1.4 килограма.

 

За своите 2015 Red Dot Award награди, продуктите на компанията са се съревновавали със сериозна конкуренция, тъй като във всички категории са се борили цели 4982 иновативни продукта от 1994 производителя.

 

Toshiba представи новата и подобрения ултрабук серия KIRA

Toshiba Europe представи новата подобрена и разширена гама от своята премиум ултрабук серия KIRA.

 

С набор от обновени характеристики, 33,8-сантиметровият (13.3“) ултрабук KIRA извежда производителността на ново ниво както за лична, така и за бизнес употреба. KIRA се предлага в подбрани конфигурации за първи път в Европа, в това число с избор между детайлната чистота на PixelPureTM (2560 x 1440) сензорен екран или Full HD (1920 x 1080) антирефлективен дисплей.

 

Ултрабукът работи с новото 5-то поколение Intel Core процесори, които осигуряват по-ниска консумация на енергия и по-дълъг живот на батерията с капацитет до 13 часа при Full HD версията и до 10:451 часа за PixelPure модела.

 

Теглото на модела е само 1.1 кг. без това да води до какъвто и да било компромис с производителността.

 

 

Новата серия KIRA предлага възможност за избор между PixelPure или Full HD екрани. Сензорният PixelPure дисплей с резолюция 2560 x 1440 пиксела е с IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) технология и впечатлява с внушителни цветове, като едновременно с това предлага изключително здраво Corning® Concore™ стъкло за висока защита на екрана в динамичното ежедневие. IGZO технологията дава своя принос за повишения живот на батерията, носи премиум тъч усещане и осигурява ултраширок зрителен ъгъл както по вертикала, така и по хоризонтала.

 

Новата Full HD опция се отличава с 300 нита яркост на екрана, с IPS технология за прецизно цветово възпроизвеждане и отлични зрителни ъгли за гледане на филми или редактиране на видео. Матовият екран е идеален за работа навън и при по-силна светлина, като намалява отраженията и осигурява висока видимост.

 

Налична е пълна гама от опции за свързване като 3 високоскоростни USB 3.0 порта, 1 x HDMI с поддръжка на Ultra HD и WiDi технология за безжично споделяне на съдържание.

 

Toshiba KIRA ще е налична в България в началото на второто тримесечие на 2015 г.

 

Лаптопите на Toshiba ще бъдат поддържани по-добре в Linux ядро 3.20

Следващата версия на ядрото на Linux, която идва под номер 3.20 (или 4.0 – това ще реши гласуване на потребителите, след като Линус Торвалдс предложи те да определят поредния номер), ще предложи по-добра поддръжка и нова функционалност за лаптопи на японската компания Toshiba.

 

Най-напред, драйверът Toshiba ACPI (toshiba_acpi) ще се приближи още повече като функционалност до своя Windows вариант. Така той вече ще поддържа функцията USB Sleep & Charge, която позволява да зареждате през лаптопа друго външно устройство като смартфон или таблет, докато самата машина не е пусната.

 

Ще бъдат прибавени още опциите USB Sleep, когато лаптопът работи на батерия, USB Rapid Charge и USB Sleep & Music, както и поддръжка на Panel Power On, активиране и деактивиране на USB 3.0 порт, поддръжка на функционални клавиши и др.

 

Новата версия на този APCI лаптоп драйвер, създадена специално за хардуера на Toshiba, е претърпяла и доста други дребни настройки и оптимизации.

 

На свой ред, драйверът за лаптопи на Samsung (samsung-laptop) и този на серията ThinkPad на Lenovo (thinkpad_acp) също ще бъдат оптимизирани с други функции.

 

Toshiba обяви новия ултрабук Satellite Z30-B-100 с процесор Broadwell

Toshiba анонсира най-новото си предложение сред своите ултрабук модели – наречен Satellite Z30-B-100, този преносим компютър работи с актуалния Intel Broadwell Core i5 процесор.

 

Най-впечатляващата характеристика на модела без съмнение е неговата батерия, която обещава малко над 16 часа живот между две презареждания. Това е възможно именно поради повишената енергийна ефективност на новите чипове Broadwell.

 

Satellite Z30-B-100 има метално магнезиево шаси с матово покритие и черна клавиатура. Ултрабукът има 13.3-инчов дисплей с резолюция 1366х768 пиксела. Поне за момента няма опция за версия с Full HD резолюция, но пък дисплеят има покритие, което не позволява на слънчевата светлина да се отразява, което го прави идеален за употреба на открито.

 

По отношение на хардуера, машината е захранвана с процесор Intel Broadwell Core i5 5200U и има 8GB DDR3L 1600 RAM памет. Снабдена е с 256GB SSD диск за допълнителна бързина на работа с файловете, като това е единствената версия на диска.

 

Друга интересна характеристика на Z30-B-100 са висококачествените колонки с DTS Studio Sound. Лаптопът предлага богат набор от опции за свързване като HDMI, три USB 3.0 порта, microSD слот и четец на карти. За видео разговори, машината е оборудвана с 2МР уебкамера, която може да записва видео във Full HD.

 

Toshiba е поставила начална цена на Satellite Z30-B-100 сумата от 1100 евро, а ултрабукът ще дебютира най-напред в Европа.

 

Toshiba ъпдейтва своята ултрабук серия KIRA с процесори Broadwell

Известната серия от тънки и леки ултрабук модели KIRA на Toshiba ще бъде ъпдейтната с нови модели, използващи пето поколение чипове Broadwell на Intel.

 

Първите Toshiba KIRA модели бяха представени съвсем наскоро в Япония и ще излязат в продажба там още до края на тази седмица при очаквана начална цена 1350 долара.

 

Въпреки, че на този начален етап все още няма информация за глобалната премиера на лаптопите, Toshiba продава своите KIRA модели извън Япония вече няколко години. Те се отличават като доста тънки, леки и мощни и бяха едни от първите Windows лаптопи, които започнаха да използват WQHD или по-добри дисплеи.

 

Новите модели са с 13.3-инчов екран, 1920х1080 или 2560х1440 резолюция, 8GB RAM памет, 128GB или 256GB SSD диск и Intel Core i7 Broadwell процесор.

 

Най-интересният модел от новите попълнения е Toshiba KIRA L93, който представлява хибрид между ултрабук и таблет с живот на батерията 9.5 часа. Останалите модели имат традиционен дизайн.

 

Toshiba Chromebook 2 идва с по-добри показатели и модерен дизайн

Toshiba бе една от първите компании, които гласуваха доверие на хромбук машините и дори преди време пусна оригиналния Toshiba Chromebook, който се превърна в първия в света 13-инчов модел, показан на CES 2014.

 

Сега японският гигант обяви второ поколение на същия преносим компютър, наречен Toshiba Chromebook 2, който веднага прави впечатление с подобрен дизайн и осъвременени технически характеристики.

 

Шасито на Toshiba Chromebook 2 е от пластмаса и в сравнение със своя предшественик, новият модел е по-тънък и по-лек. Сега теглото му е едва 1.3 килограма, а дебелината – само 1.9 сантиметра.

 

Лаптопът има две версии на дисплея, като едната е със стандартната резолюция 1366х768 пиксела, а другата е Full HD вариант с 1920х1080 пиксела и IPS дисплей.

 

Опциите за свързване включват един USB 3.0 и един USB 2.0 порт, HDMI порт и четец на карти, като към тях трябва да добавим 802.11ac Wi-Fi и Bluetooth 4.0. Почитателите на добрия звук със сигурност ще бъдат приятно изненадани от двойката стерео говорители с марката Skullcandy, с които лаптопът разполага.

 

Chromebook 2 се захранва от двуядрен процесор Intel Celeron N2840 на 2.58GHz и разполага с 4GB RAM памет (2GB RAM при базовата версия) и 16GB флаш памет като място за съхранение. Освен това с него вървят още 100GB пространство в облачната услуга Google Drive.

 

Версията с 1366х768 дисплей има до 11.5 часа живот на батерията, а тази с 1920х1080 пиксела издържа до 9 часа непрекъсната работа. Хромбук моделите са популярни и заради традиционно достъпната си цена и Toshiba Chromebook 2 не прави изключение. Базовият модел с 2GB RAM и по-ниската резолюция ще струва само 250 долара, а този с 4GB RAM и 1080р дисплей ще бъде 330 долара.