Lenovo ThinkPad W520


Перфектния колега в офиса!

Когато стане дума за силни офис лаптопи, вариантите обикновенно биват 2 – 15 и 17 инча. 17 инчовите обикновенно са по-силни, но пък 15 инчовите са перфектния баланс между преносимост и мощ. Този тук е сравнително тънък и лек (ако не броим гигантската батерия), но силата му ще смае дори тежките 17 инчови конкуренти. Все пак, дори да не ставаше дума за висококачествен и луксозен бизнес лаптоп, а за някакъв непретенциозен на вид геймърски лаптоп, 4-ядрен Core i7-2820QM процесор, 8GB RAM и 2GB VRAM, са нещо с което всички на пазара трябва да се съобразяват. Това в момента е един от най-мощните офис компютри. Към това като добавим един зашеметителен Full HD екран с добра аудиосистема, и вече сякаш и мултимедийния сектор, има поводи за притеснение. Клавиатурата, тъчпада, тракпойнта и ThinkVantage лентата, дават изключително удобен контрол над системата и прекрасни възможности за навигация и управление на процесите.

Дизайн

Дизайнът е изчистен и стилен. Меките на допир, матирани повърхности, не полепват отпечатъци и са доста приятни на вид. Ъглите са добре заоблени. Дизайнът и материалите, са стандартни за ThinkPad сериите. И тука идва единствения минус на машината, тъй като със същите материали и дизайн се предлагат дори тройно по-евтините му събратя.

15.6 инчовия дисплей е с Full HD (1920х1080 пиксела) резолюция. Близо 11.3 милиона цвята, може да възпроизведе този екран. Затова и се нарежда сред едни от най-красивите на пазара. Контраста му е в съотношение 656 към 1, а средната яркост е 220 нита. Ъглите на виждане са екстремно широки, като в това отношение бият почти всички лаптопи излизали до момента. Матирания екран е много полезен, както за очите, така и в борбата срещу отраженията. При максимална яркост, няма зона на екрана, с по малко от 205 нита яркост, а максималната е 236cd/m2. Аудиосистемата е много добра и също като параметрите на дисплея, тя е по-добра от повечето които сте виждали.

Клавиатурата е изключително красива и интелигентна. Стрелките преминават в мултимедийни контролери, а над тях са разположени бутони за multi-tasking. Numpad отдясно на клавиатурата – няма. Има вграден вътре в клавиатурата, но той не е чак толкова удобен, заради изкривената му форма и неинтиутивното намиране на допир. Над клавиатурата е разположена удобна мултимедийна лента. Тъчпада се слива с останалата част от корпуса, като цвят и материя. Матираната му повърхност е приятна на допир, не е нито твърде грапава, нито твърде мазна. Бутоните са тихи и лесни за натискане. Ако тъчпада не ви харесва, можете вместо него да използвате червения тракпойнт, който е характерен за ThinkPad сериите.

Огромната 9-клетъчна литиево-йонна батерия, издържа до близо 9 часа живот с максимални оптимизации. Интересното е, че заедно с тази нестандартно голяма батерия, теглото на лаптопа е стандартно и е едва 2.6кг.

Оптичното устройство е DVD Super Multi. До него са разположени 3 USB порта (2 от новата версия 3.0), IEEE 1394 порт, четец за пръстови отпечатъци, 34мм ExpressCard слот, eSATA и 4in1 четец за карти. Има вградени Bluetooth, уеб камера и микрофон.

Хардуер

Централния процесор е Intel Core i7-2820QM. Той е от новото поколение със Sandy Bridge архитектура, което означава че има вградена в чипа, видеокарта. Името на графичния процесор е Intel HD 3000. Той поддържа directX 10.1 и няма собствена памет. Централния процесор е с 4 ядра, които благодарение на технологията HyperThreading, работят като 8! Работната им честота е 2.30GHz, но при необходимост, технологията TurboBoost може да ги овърклоква до 3.40GHz. Кеша е общо 8МВ.

Оперативната памет е 8GB, DDR3 и работи на 1333MHz. Ако притежавате подобна RAM памет, не се чудете защо софтуера ви избягва. Покъртителна мощ, особенно за офис лаптоп! Машините от този сектор, но за малкия офис, са с по 2GB RAM и се справят идеално в работата си, дори хранейки с паметта си, вградени видеокарти, при това върху Windows 7! А представяте ли си, какво могат 8GB да направят с програмите? Направо ще ги разкъсат. Години ще трябва да минат, докато тази оперативна памет, срещне достоен противник, който да я затрудни.

Твърдия диск е с капацитет от 500GB. Това би трябвало да ви е достатъчно, но като се има предвид приложението на лаптопа, много вероятно е на някои хора да не им бъде достатъчно. Все пак дизайнери, инжинери и какви ли не още хора, боравещи със свръхтежък софтуер, биха си взели точно лаптоп, заради силния му хардуер. И най-вече…

…заради една изключително брутална, да не кажа и болна, тъй като няма да е професионално, видеокарта. Тя е синоним на професионализъм, тъй като е предназначена за работа с най-тежките софтуери, тъй като за тях е специално оптимизирана, чрез сертифицирани драйвери. Това е един наистина откачен графичен ускорител. Името му е nVidia Quadro 2000M. Базиран е на Fermi архитектура, поддържа directX 11, OpenGL 4.1, DirectCompute, OpencL, AXE и CUDA. Всичката му сила и мощ, се е побрала в 55W консумация. Та като споменах сила, тази видеокарта е екипирана с 2GB VRAM, DDR3, работеща на 900MHz!!! Освен това, пиксел шейдърите са версия 5, 192 са на брой и имат 1100MHz работна честота. Ядрото на видеокартата е GF106 и работи на 550MHz тактова честота. Графичния процесор е базиран на 40nm технология. Размера на шината е 128 бита. Тази видеокарта е еквивалент на GTX 460M. Ако това не ви говори нищо, ще го обясня по следния начин : 2000М е нова и скъпа видеокарта (от края на февруари 2011) и като такава поддържа последните готини технологии на nVidia, като nVidia 3D Vision Pro, за 3D, и nVidia Optimus, за хибридно видео.


W520 е мечтата на всеки офис потребител. Това е лаптоп, правен с много любов и гениални идеи. И определено му личи.

Join In The Fun, Leave A Comment!