Lenovo ThinkPad X1


…един от най-добрите шедьоври на Lenovo…

ThinkPad X1 е най-лекия бизнес лаптоп на Lenovo. Лаптопа притежава елегантен и тънък дизайн, Gorilla Glass стъкло, нов и скъп процвесор и изключително удобни клавиатура, тракпойнт и тъчпад. Предназначен е за хора които са постоянно на път и се нуждаят от нещо тънко и леко, но без да се лишават от хардуерна мощ или да компенсират от здравината на машината. Този нотбук е изключителен, откъдето и да го погледнеш. Почти няма слаби звена, а ако има, те са малки и незабележими. Като цяло X1 се явява един от най-добрите шедьоври на Lenovo до момента и мисля че заслужава вашето уважение.
Дизайн
Корпусът е изключително тънък, едва 21.3мм в затворено състояние. С това той се нарежда сред едни от най-тънките 13 инчови в света. Но не си мислете, че като е тънък, той е и хилав. Не, нищо такова, здрав е като скала. Тънките панели са изградени от магнезиеви нишки и анодизиран алуминий, и придават на X1 първокласна здравина и защита. Меката матирана повърхност, е направена за пипане, тъй като е много приятна на допир и не полепва отпечатъци.
13.3 инчовия дисплей на X1 притежава резолюция от 1366х768 пиксела. LED подсветката помага на яркостта да достигне до цели 320 нита, при 90% хомогенност и 300 нита средна яркост. Контраста обаче е отчайващ, с черно от 2.71 cd/m², контраста достига едва до 118:1. Дисплея е защитен с лъскаво Gorilla Glass стъкло. Въпреки голямата си яркост, рефлективната повърхност на екрана събира доста отражения, което възпрепядства работата на пряка слънчева светлина.
Клавиатурата е страшно удобна, има зашеметяващ дизайн и LED подсветка. Над бутоните със стрелките са разположени бутони за навигация, което е доста улесняващо в работата. Клавиатурата притежава защита против заливания с течности и големи пространства между бутоните. Тъчпада също има уникален дизайн, като при него уникалното е, че е без копчета. Или поне, не са видими. Долната му част може да се натиска и да служи като невидим бутон. Размерите му са 75х88мм, повърхността е леко текстурирана. Алтернатива на тъчпада, се явява червения тракпойнт, който е доста удобен вариант за навигация и не оставя място за критика. Вдясно на клавиатурата е разположена много интересна и функционална, мултимедийна лента.
Батерията е 4-клетъчна Li-Ion и в режим на минимални натоварвания може да издържи до 4-5 часа. Заради малките й размери, и теглото е малко, от едва цели 1.7кг. С това той се нарежда сред едни от най-леките 13.3 инчови на пазара, в момента.
Оптично устройство няма. Но пък има Bluetooth, уеб камера, микрофон, 3 USB порта, HDMI, 4in1 четец за карти и eSATA.
Хардуер
Централния процесор е Intel Core i5-2420M. Двете му ядра имат по 2.50GHz тактова честота, но тя може да се повишава до 3.20GHz, чрез технологията за динамичен овърклок – TurboBoost. Налична е и технологията HyperThreading, която създава допълнителни виртуални ядра, за да се справя с повече процеси едновременно. Кеша е общо 3МВ. Този нов процесор, е от новото поколение със Sandy Bridge микро архитектура. Това ще рече, че върху чипа му е поместена и вградена видеокарта, носеща името Intel HD 3000. Тя поддържа directX 10.1.
Оперативната памет е 4GB, DDR3 и работи на 1333MHz. Тази памет е напълно достатъчна, за всякакъв вид задачи. Дори да използвате Windows 7 или по-нов и същевременно да заделяте памет за видеокартата, пак няма да имате проблеми при работата с програмите, тъй като ще ви остане доста свободно място. Много добра оперативна памет. Може да се ъпгрейдва до цели 8GB.
Твърдия диск е 160GB-ов Solid State Disk, или иначе казано SSD. Тези дискове са много по-бързи и надеждни от старите SATA дискове, но капацитета им е по-малък. Те работят на принципа на флаш паметта, затова и скоростите им са много по-добри. Ако ще ползвате нотбука за работа, и не се нуждаете от обемен хард диск, а от нещо бързо и надеждно, тогава това е варианта за вас.

Общо взето в момента X1 е един от най-сериозните и същевременно бързи, ултрапортативни лаптопи. Той освен мощ, комбинира в себе си лукс, здравина, удобство и стил. Малките размери на X1 струват сравнително скъпо, така че това определено не е лаптоп за всеки джоб или пък вкус. И все пак, той е един от най-добрите на пазара, в момента, тъй че е желателно да му отделите внимание, пък дори и да не влиза в критерийте ви.

Join In The Fun, Leave A Comment!