Microsoft иска евтини лаптопи за ученици и студенти

Хромбук машините са истински хит сред училищата и университетите в Съединените щати и това е причината Microsoft да търси начин да пробие на този привлекателен пазар.

 

Софтуерният гигант започва да окуражава своите корпоративни партньори да предлагат евтини модели на цена под 300 долара, които да се превърнат в конкуренти на стартираната от Gogole идея за достъпни преносими компютри с ChromeOS.

 

Една от първите компании, които ще направи това, е Dell.

 

„За разлика от Европа, хромбук моделите се представят много добре в Съединените щати заради централизираните решения, които се взимат в образователната система там“, обяснява вицепрезидентът на Dell Нийл Хенд.

 

Скромните лаптопи на Google бързо се настаниха в класните стаи и унивеситетските общежития, тъй като често са придружени от характеристики като компактни размери и подобрена физическа защита, които са особено ценени от подрастващите.

 

На свой ред, макар и малко по-късно, Microsoft реагира с пускането на модели като тези от серията Latitude 11, които донякъде позволиха на Windows да се намести и на този специфичен пазар. Към момента преносимите компютри с СhromeOS и Windows грубо си поделят по 50 процента от образователния сектор.

 

Нийл Хенд коментира и различните размери на преносимите компютри и това кой е оптималният вариант.

 

„Ако имате диагонал под 11 инча, машината задължително трябва да е хибрид и екранът да може да се отделя. За устройства с диагонал между 11 и 13 инча е по-подходящо въртене на 360 градуса, а всичко по-голямо е алтернатива на традиционната десктоп конфигурация“, казва той.

 

Лаптопите с диагонал над 15 инча в никакъв случай не трябва да се отписват, тъй като модерният дизайн позволява да стават по-леки и тънки и те все още заемат достатъчно голям дял от пазара.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!