Spartan – новият браузър за Windows 10

След поредица от спекулации в последните седмици, Microsoft показа официално новия си интернет браузър, известен с кодовото име Project Spartan.

 

Демонстрацията бе направена по време на събитието, посветено на Windows 10, което компанията проведе снощи.

 

Сред удобните функции, които Spartan има, са интуитивен интерфейс, който може да се управлява и със стилус, както и възможност за съставяне на списъци с PDF файлове или дълги статии, които да четете по-удобно офлайн.

 

 

В него е интегриран и персоналния дигитален асистент Cortana, който позволява допълнителна функционалност при сърфирането. Така например, ако правите разглеждате сайта на даден ресторант през браузъра, отстрани се появява иконка на Cortana, с което може да направите директна резервация. Целта е браузването да е максимално лесно и да пести време.

 

Новите функции на Spartan ще бъдат пуснати за вътрешни тестове в рамките на следващите няколко месеца.

 

Spartan не е призван да замести изцяло Internet Explorer, който датира още от 90-те години, а има ролята на алтернатива, която да се съревновава с популярни програми като Chrome и Firefox. Самият Spartan е базиран на енджина за рендване Trident, с който работи и Internet Explorer.

 

Вицепрезидентът на Microsoft Джо Белфиоре подчерта, че Spartan е кодово име, което най-вероятно ще се промени преди официалното излизане на браузъра.

 

Join In The Fun, Leave A Comment!